10 Nov 2015

HSP / erityisherkkyys



Oletko mielestäsi liian kiltti kaikille? Yritätkö miellyttää muita, koska muuten koet huonoa omatuntoa? Vatikuttaako kofeiini tunteisiisi ja ajatuksiisi? Itketkö herkästi? Korkeat ja kovat äänet ja valot saavat olosi epämukavaksi?


Olet silloin todennäköisesti erityisherkkä, eli Highly Sensitive Person.
Ja tässä vaiheessa haluan sinun tietävän, ettei siinä ole mitään pahaa, päinvastoin.

Viime viikolla heräsin siihen ajatukseen, että olenko tulossa hulluksi? Mikä minua oikein vaivaa? Sain oudon kohtauksen viime keskiviikkona ja se ei ollut ensimmäinen kerta.
Kaikki alkoi hyvin: ostin kaupungilta kahvin, kävin kaverilla, lenkkeilimme, istuimme ja keskustelimme, tulin kotiin hieman turhautuneena, kävin suihkussa ja piristyin, leikin peruukeilla ja piristin poikaystävää niillä ja katsoimme lopuksi elokuvaa ennen nukkumaanmenoa. Kaikki tähän saakka normaalisti, kunnes elokuvan aikana sisällä alkoi herätä outoja tunteita, tietynlaista epävarmuutta. Lopulta se yltyi niin, että kesken elokuvan jouduin menemään vessaan ja itkin. Kun tulin vessasta ja olimme käymässä nukkumaan, itkin lisää ja siitä alkoi reilun tunnin keskustelu kaikesta, mikä on viimeisen puolen vuoden aikana mieltäni vaivannut.



Tämä ei siis ollut ensimmäinen kerta, kun saan tälläisiä 'kohtauksia'.  Yleensä ne alkavat paniikkikohtauksella, jotka ovat yleistyneet vuoden sisällä. Kuin myös kofeiinin vaikutus minuun. Saatan ruveta ajattelemaan kamalia skenaarioita päässäni ja tajutessani sen mietin, miksi? Kunnes taas muistan juoneeni juuri kahvia. Kahvi myös aiheuttaa enemmän näitä ahdistuskohtauksia minulla.



Ja silti leikin tulella, nytkin. Vieressäni minua tuijottaa uhmaavasti ironisia fraaseja huutava, ruskea pahvimuki. "Olet minun makuuni!", "Ihana päivä!".
Torstaina, kun minulle jäi kamala olo siitä, että avauduin poikaystävälleni jälleen asioista, jotka minua ovat vaivanneet, päätin etsiä vastauksia internetistä odotellessani ystävää Järvenpää Talossa.



Sain vihdoin vastauksia kysymyksiin, joita en ole aiemmin tunnistanutkaan.
HSP aka Highly Sensitive Person.
Olen aiemmin vain ajatellut olevani herkkä, koska itken televisio mainoksille, elokuvien lopuille, youtuben koiranpennuille, ihmisten surulle ja kurjuudelle, taiteelle ja musiikille jne.
Esimerkiksi, itken jokaisella kerralla Bruce - Taivaan Lahja elokuvan kohtaukselle, jossa Bruce kostaa toiselle uutisankkurille, joka on kiusannut häntä ja laittaa hänet nolaamaan itsensä televisiolähetyksessä.

Tämän lisäksi kirjassa, jonka sain poikaystävän kirjahyllystä (näitä hyviä puolia seurustella tulevan psykiatrin kanssa; laaja kirjasto makuuhuoneessa, josta voi myös katsoa, mitkä sopivat itseeni), on muitakin viitteitä siihen, täsmääkö virkkeet omiin piirteisiin.
Tässä muutama suora lainaus (kirja englanniksi) testistä:

True or False
Other people's moods affect me T F
I find myself needing to withdraw during busy days, into bed or into a darkened room or any place where I can have some privacy and relief from stimulation T F
I startle easily T F
I am annoyed when people try to get me to do too many things at once T F
I am particularly sensitive to the effects of caffeine T F
I tend to be very sensitive to pain T F
I make it a point to avoid violent movies and TV shows T F
Being very hungry creates  a strong reaction in me, disturbing my concentration or mood T F
When I must compete or be observed while performing a task, I become so nervous or shaky that I do much worse than I would otherwise T F

Listaa jatkuu pitempääkin, mutta tässä muutama, jotka ainakin osuivat  omalle kohdalle tosi hyvin. Itse asiassa ensimmäinen asia, josta poikaystävääni varoitin muuttaessamme yhteen oli juurikin tuo, että tulen nälkäisenä vihaiseksi eikä siitä kannata välittää. Hän aina välillä muistuttaa minua syömään, että vältettäisiin sitä kiukkua.

Olen nyt alkanut perehtymään enemmän tähän piirteeseen itsessäni, joka määrittää minut suurimmaksi osaksi ja arvostamaan sitä. Yritän myös välttää triggereitä, jotka aiheuttavat negatiiviisia oloja minussa. Siksi lopetin aikoja sitten kauhuelokuvat (mutta olen silti koukussa American Horror Storyyn ja se tuottaa ongelmia välillä), yritän välttää kofeiinia, syön säännöllisesti, nukun riittävästi, puhun asioista usein, yritän olla miellyttämättä liian usein, varsinkin jos en oikeasti tunne halua siihen.
Kirjan nimi, jota luen, on nimeltään "The Highly Sensitive Person - How to Thrive When the World Overwhelms You", kirjailijalta nimeltään Elaine N. Aron.

Olisi mukava löytää muita, jotka löytävät tai ovat jo tunnistaneet tämän puolen itsestään ja keskustella tavoista olla aiheuttamatta suuria tunnemyrskyjä itsensä tai muiden kanssa.

4 comments :

  1. Tunnistan itseni täysin tästä mitä kirjoit ja kärsin samaista ongelmista. En oikein tiedä kuinka tätä herkkyyttä vähentäis tai olis aiheuttamatta suurempia kohtauksia. Välil tuntuu et oon aivan hukassa asian kanssa.

    ReplyDelete
  2. Joo, tiedän tunteen :--( ne kohtaukset on tosi hankalia hallita ja niiden jälkeen tulee kamala morkkis. Itse olen alkanut opettelemaan puhumaan aina rehellisesti asioista, jotka vaivaavat, ettei ne sitten tule ulos kaikki kerrallaan ja tosi julmasti. Oon myös ajatellut palata meditaatioon ja hakea sillä tasapainoa mielen ja kehon kanssa, ettei asiat pään sisässä pakkaudu liikaa ja aiheuta ahdistusta. Aloin nyt myös kirjoittaa uusiksi päiväkirjaa, jossa käyn tunteitani läpi ja saan ne järjestykseen.
    Muuten sitten koitan saada ainakin 8h unta, syön ravitsevasti, liikun ja kuuntelen musiikkia. Yritän myös vähentää kofeiinia ja välillä istun pimeässä kämpässä, niin kuin nyt, ja nautin rauhasta ja omasta ajasta.
    Ja kannatan luonnossa liikkumista, vaikka sitten musiikinkin kanssa. Se tekee hyvää :--)

    ReplyDelete
  3. Facebookissa on HSP-ryhmä, johon on toisinaan postattu lohdullisia juttuja. Se mikä on mua auttanut on juuri se että ymmärtää mistä ahdistuksen tunteet ja olotilat johtuu ja tietää että vastapainona herkkyydessä on niin paljon hyvää. Välillä on kuitenkin vaikeeta kamppailla ittensä kanssa, mutta pitää aina muistaa niiden ikävien olojen ohimenevyys.

    ReplyDelete
  4. Oi, en edes ajatellut että voisi toki Facebookistakin tähystellä näistä. Oon tosin vähentänyt facen käyttöä nyt paljon, etten ahdistuisi. Mutta joo, nyt muakin on alkanut helpottaa, kun tiedän mistä on kysymys ja osaan tunnistaa tunteeni ja niiden aiheuttajat. Pitää katsella sitä facea tässä joku ilta :--) kiitti vinkistä ja tsemppiä <3

    ReplyDelete

Back to Top