27 Jul 2017

Matkavinkit Dubliniin


Varaudu säänmukaisiin vaatteisiin

Dublinissa ei pahemmin lunta sada, mutta vettä ympäri vuoden senkin edestä. Vesikuuroja saattaa olla päivän aikana vähän väliä, joten kannattaa liikkuessa varautua säämuutoksiin.


Kokeile paikallista

... ruokaa ja juomaa. Dublin tarjoaa paljon paikallisia makuelämyksiä. Tunnetuimpia ovat varmana Guiness - olut, viski, fish & chips ja irlantilainen aamiainen.


Ota ilo irti ilmaisesta

Dublin on kallis kaupunki, mutta se tarjoaa kävijöilleen myös ilmaista ohjelmaa, kuten museot, rannat, puistot, tapahtumat jne.


Käytä Leap Card:ia pidemmillä vierailuilla

Jos viivyt kauemmin Dublinissa/Irlannissa tai haluat matkustella paljon maan tai kaupungin sisässä, suosittelen Leap - kortin käyttöä. Sille pystyt lataamaan saldoa ja käyttämään julkisessa liikenteessä (tosin, ILMEISESTI ratikassa pitäisi olla toisenlainen kortti, mutta kannattaa ottaa selvää). Leap kortilla pääset helposti matkustamaan Dublinin toiselta puolelta toiselle.



Käytä aikaa keskustan tutkimiseen

Vaikka Leap - kortilla pääseekin helposti paikasta toiseen, on myös kivaa käyttää jalkoja kaupungissa seikkailuun. Dublinista löytyy paljon sivukatuja (ei pelottavia kujia), joista löytyy aina mitä yllättävimpiä putiikkeja.


Osta kirja

Vieraile esim ihanassa Hodges Figgis - kirjakaupassa tai Book Upstairs, ja osta mukaan Irlantilaisesta kulttuurista tai mytologiasta kertova kirja mukaan ja mene istumaan St. Stephen's Green - puistoon hyvän eväsleivän ja kahvin/teen kanssa.
Joka reissulla olen ostanut itselleni ainakin yhden kirjan, ei välttämättä Irlantiin liittyviä kaikki, mutta ensimmäinen oli Irlannin kummitustarinoihin liittyvä.


Halvatkin turistikierrokset voivat olla hyviä

Itse otin 30€ bussikierroksen Wicklowin kautta Kilkennyyn viime syksynä ja pysähdyimme kauniissa vuoristomaisemassa ja meille esiteltiin paikkoja, joissa 'Ps. I love You' kuvattiin. Kilkenny on todella kaunis ja idyllinen pikku kylä.


Pidä mukanasi aina käteistä

Tämä varmaan pätee ihan joka puolella. Dublinissa joskus korttimaksu ei käy tai kortti ei välttämättä toimi kaikissa kaupoissa. Myös pienet putiikit ja katukaupat toimivat vain käteisellä.


'Autenttinen' pubielämys 

... Ei löydy Temple Bar-alueelta
Mutta siellä on kiva kierrellä, koska rakennukset on värikkäitä. Jos pidät ruuhkaisista pubeista, joissa soi tauotta irlantilainen musiikki, Temple Bar on juuri sinulle. Mutta jos etsit paikkaa, jossa tavata irlantilaisia ja kuunnella muutakin musiikkia, suosittelen Temple Bar:in ulkopuolelta. Pubeja löytyy melkein joka toisesta rakennuksesta, joten autenttisen elämyksen löytäminen ei ole kovin vaikeaa.


Howth

Howth on minun suosikkini Dublinissa. Siellä on niin kaunista, varsinkin kallioilla. Sininen meri, värikkäät kasvit ja majakat. Sielu lepää. Sataman vieressä kulkee meren ranta, jota on ihana kulkea pitkin ja satama ravintoloissa tarjoillaan tuoretta merenelävää. Saatat myös nähdä hylkeitä lähellä satamaa.


Taiteen ystäville Francis Baconin studio

Studioon on ilmainen sisäänpääsy ja sisustus on jätetty mahdollisimman aitoon kuntoon alkuperäisestä. Lattioilla on papereita, seiniin maalattu jne.


Guinness storehouse

Perinteinen turistinähtävyys, mutta miksipäs ei, kun katolta on niin upeat maisemat keskustaan.


Eatyard

Kannattaa käydä kokeilemassa esim 'kuplavohvelia' (bubble waffle). Pihalta löytyy myös muita ruokakojuja ja viereisestä pubista voi hakea olutta tai vaikka viiniä kyytipojaksi.


Peurat Phoenix Park:issa.

Puisto on suuri ja sieltä löytyy myös muita upeita yksityiskohtia (ja eläintarha), mutta minun ehdoton ykkös syy sinne menoon oli peurat.


Varmista, että matka yöpaikkaasi on turvallinen

Jos olet liikkumassa yöelämässä tai vietät muuten myöhään ulkona, on hyvä pitää mielessä, että turvallisuus on todella tärkeää joka puolella ja että pääset turvallisesti takaisin yöpaikkaasi. Varsinkin jos olet matkustamassa yksin. Kannattaa ottaa selvää yöbusseista ja liikkua mahdollisimman julkisia reittejä. Pysy turvassa!


Sellaisia vinkkejä, näitä varmaan tulisi vielä lisääkin jos alkaisi kunnolla listaamaan, mutta tässä ainakin tärkeimmät.
Jos mieleesi tulee muita matkavinkkejä, niitä olisi kiva kuulla :--)


3 comments :

  1. Oi, loistavaa! Tämä juttu tuli täydelliseen saumaan! Tätini päätti ex tempore viedä minut Dubliniin elokuussa, joten kaikki hyvät vinkit ovat tarpeen. Nämä osuivat ja upposivat, sillä tarkoituksenamme on nähdä vähän muutakin kuin turistipubeja. Olen haaveillut Irlantiin matkustamisesta koko ikäni, ihanaa päästä vihdoin jos ei muuta niin ainakin raapaisemaan pintaa. Jossain vaiheessa ajattelin ehkä muuttaakin sinne, katsotaan minne opinnot vievät. :)

    Kiitos vinkeistä ja kivasta blogista! :)
    http://mennentullen.blogspot.fi/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi, kuullostaa hyvältä :--) itse olen aivan rakastunut Dubliniin ja kanssa suunnitteilla muutto valmistumisen jälkeen. Pintaraapaisu on just hyvä, jää toisellekin kertaa näkemistä. Dublinissa tosin tuntuu, ettei näkeminen lopu ja se on just parasta :--) aina löytyy uutta, jopa siellä asuville.

      Delete
  2. Hyvin oot kirjottanu, well done!!!

    ReplyDelete

Back to Top